Recept – Jollof Rice

Jollof Rice - Om te smullen!
Jollof Rice is een traditioneel rijstgerecht dat zijn oorsprong vindt in zowel Nigeria als Ghana. Het wordt bereid met langkorrelige rijst, tomaten, bouillon en paprika. Vergelijkbare varianten van dit gerecht zijn te vinden in Senegal en Gambia, waar het bekend staat als ‘benachin’ in de Wolof-taal. Hier worden vaak extra groenten en soms vis toegevoegd, zelfs bovenop het gerecht!
De Nigeriaanse en Ghanese versies van Jollof Rice vertonen enkele kleine verschillen. In Ghana wordt de rijst iets pittiger gemaakt met extra specerijen en pepers, en soms wordt er een speciale sambal met vis en garnalen genaamd ‘shiito’ aan toegevoegd.
Een cruciaal verschil tussen beide varianten is de rijstsoort. In Nigeria wordt vaak parboiled rijst gebruikt, terwijl in Ghana andere langkorrelige rijstsoorten zoals basmati, jasmijn- of pandanrijst worden gebruikt. Dit verschil beïnvloedt zelfs de kooktijd; de Nigeriaanse versie met parboiled rijst heeft minder tijd nodig. Daarom kiezen de meesten ervoor om de rijst rechtstreeks in het tomatenmengsel te koken. De Ghanese versie wordt daarentegen eerst in water gekookt voordat de smaakmakers worden toegevoegd.
Voor dit recept gaan we uit van de Nigeriaanse versie van Jollof Rice. Dit gerecht is geliefd bij velen, gemakkelijk veganistisch te maken en kan worden aangepast met extra ingrediënten. En als je ooit de kans krijgt om de Ghanese ‘shiito’ te proeven, zorg ervoor dat je die niet mist!
In Nigeria worden tijdens grote feesten vaak grote pannen Jollof Rice bereid boven open vuur. Het vuur, gestookt met hout, geeft deze ‘party rice’ zijn kenmerkende, rokerige smaak. Hoewel het in Nederland wat lastig is om buiten een vuur te maken, kun je een vleugje van die rokerige smaak toevoegen door enkele druppels “liquid smoke” aan het tomatenmengsel toe te voegen.
Recept voor Jollof Rice
Ingrediënten:
- 3 el zonnebloemolie
- 5 tomaten
- 3 teentjes knoflook
- 3 rode paprika’s
- 2 uien
- 1 Madame Jeanette Peper
- 70 gr (1 blikje) tomatenpuree
- 1 tl gedroogde tijm
- 2 laurierblaadjes
- ongeveer 800 ml bouillon (kip of groenten)
- 400 gr parboiled rijst of basmati rijst
- zout en peper naar smaak
- optioneel: enkele druppels ‘liquid smoke’
Bereiding:
- Rooster de tomaten, paprika’s en uien 10 minuten onder de grill of in een voorverwarmde oven op 180°C voor extra smaak (optioneel).
- Pureer vervolgens de geroosterde groenten samen met knoflook, tomatenpuree, een ui en de hete peper in een blender tot een gladde saus.
- Verhit de olie in een pan, fruit hierin de overgebleven ui met wat zout en voeg de gepureerde groenten, tijm en laurierblaadjes toe. Kook het geheel zachtjes totdat het begint te borrelen. Laat het vervolgens nog zo’n 20 minuten sudderen tot de smaken goed zijn ingetrokken en het vocht bijna verdampt is.
- Voeg de bouillon toe (en eventueel de ‘liquid smoke’) en roer goed. Spoel de rijst af onder koud water, laat het uitlekken en voeg het toe aan de pan. Breng het geheel weer aan de kook.
- Roer de rijst en saus goed door elkaar en laat de rijst vervolgens op zeer laag vuur zo’n 45 minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat de rijst nog 10 minuten met de deksel op de pan stomen.
- Serveer de Jollof Rice en roer het met een vork om het luchtiger te maken. Serveer met vlees, vis of een vleesvervanger naar keuze. Eet smakelijk!

Waarom kiezen voor Exotic Plaza voor je ingrediënten?
Hopelijk brengt dit recept je een stapje dichter bij het ervaren van de typisch afrikaans eten en laat het je genieten van een smakelijk avontuur!
Bij Exotic Plaza willen we je kennis laten maken met de authentieke smaken van Afrikaanse keukens. Onze winkel in Arnhem biedt een uitgebreid assortiment aan hoogwaardige Afrikaanse levensmiddelen. Of je nu op zoek bent naar specerijen, rijst, sauzen of unieke ingrediënten, wij hebben het allemaal.
Kom langs in onze winkel en laat je verwennen door de diversiteit van Afrikaanse smaken. Niet in de buurt? Geen probleem! Bestel eenvoudig online en ervaar de rijke culinaire ervaring die alleen Exotic Plaza kan bieden.